Nieuw op het menu: ambachtelijke grappa’s en likeuren van Distillerie Berta

De grappa van Berta heeft een lange historie. Eind 19e eeuw werden Michele en Giovanni Berta, zonen van Francesco Berta, geboren in een ouderwets, druiven verbouwend boerenbedrijfje in de heuvels van Piemonte. Toentertijd was het niet gebruikelijk om het land te verdelen tussen de zonen. Michele, de jongste van het stel, moest daarom een andere vorm van broodwinning vinden. Het werd farmacie, een ongebruikelijke keuze in een tijd waarin de kerk nog prominent haar deel opeiste.

Zware tijden

In de jaren dertig opende hij een kleine apotheek in Milaan. De ondernemende broers gingen al snel samenwerken: wijnen per fles en glas én elixers als grappa vlogen over de toonbank van de Milanese winkel. Het bedrijf groeide, maar de 2 Wereldoorlogen brachten onrust en (economisch) zware tijden. Toch lukte het Paolo, een van de kleinzonen van pater familias Francesco, om in 1947 af te studeren in de oenologie. Paolo richtte zich op de ambachtelijke kant van het proces en zijn werk werd beroemd.


 

Kleine distilleerderij

Vooral bij buitenlandse bezoekers vielen de grappa’s en likeuren in goede aarde. Langzaamaan kreeg de kleine distilleerderij Nizza in de streek Monferrato – in de provincie Asti – een steeds grotere internationale bekendheid.

Grappa's op eiken

Tot op de dag van vandaag zetten Paolo en zijn zonen de traditie van innovatie en kwaliteit voort. Zo waagden zij als een van de eersten de gok om grappa’s lange tijd op eiken te laten rusten. Ze houden nauwgezet bij welke wijnboeren de juiste druivenmost verkopen, en alleen de hoogste kwaliteit grappa belandt in hun riserva’s.


 

Toewijding en de vakkundigheid

De indrukwekkende distilleerderij Roccanivo die in 2002 in Casalotto di Mombaruzzo is geopend, betekent veel voor de totale wijnindustrie in Asti. Sinds de oprichting in 1947 is Distillerie Berta bezig om zijn grappa’s te verfijnen en innovatief te zijn. 2 dingen zijn echter altijd hetzelfde gebleven: de toewijding en de vakkundigheid waarmee gewerkt wordt. En dat proef je.
 

Ambachtelijke likeuren 40cc        

Amaretto Di Mombaruzzo Distillerie Berta  
Voor deze amaretto worden zowel bittere als zoete amandelen gebruikt, net als in de vermaarde bitterkoekjes uit het dorp Mombaruzzo. De likeur rijpt in kleine, kersenhouten vaten.

Amaro Di Berta Distillerie Berta
Combinatie van verfijnde suikers en verschillende aromatische, wilde kruiden uit Piemonte.

Crema Caffè Di Nero Distillerie Berta
Met het complexe aroma van de beste Italiaanse koffiebonen.

Sambuca DiAnisè Distillerie Berta
Zeer waardige opvolger van het originele recept uit de vijftiger jaren met een subtiele aroma van anijs.

Grappa 40cc                                                             

Monprà Barbera Nebbiolo Distillerie Berta
Gemaakt van barbera en nebbiolo, geprononceerd, op hout gelagerd, met zachte smaak van vanille en cacao.

Piasi Brachetto Distillerie Berta
Elegante, op hout gerijpte, amberkleurige Grappa van brachetto, met vanille en rozen.

Nibbio Barbera Distillerie Berta
Harmonieuze grappa van barbera met zachte aroma's van verse bloemen en kreupelhout.

Tresolitre 2009 Distillerie Berta
Acht jaar oude houtgerijpte nebbiolo grappa, rond met een groots karakter, met aroma's van rijp fruit, abrikoos, kersen, cacao en vanille.