Verslag van een bijzondere reis naar de Champagnestreek

De Champagnestreek: met een kleine 5 uur rijden van Nijmegen stiekem best dichtbij. Simone en Lisanne lieten zich 3 dagen in april volledig onderdompelen in de sprankelende wijn tijdens een reis onder leiding van Jaqueline Smit van Champagne importbedrijf Dis Donc. Dit bedrijf staat bekend om champagnes van kleine wijnboeren, die vaak maar enkele hectare grond hebben, verdeeld over de streek.

Wat ze daar zoal hebben meegemaakt? Nieuwe bevindingen op het gebied van wijn-spijs, bezoek aan vooraanstaande beurzen, traditionele én moderne champagnehuizen en eeuwenoude kelders. En eenmaal terug: een hoofd dat bruist van ideeën.

 
Echte champagne...

Champagne is klassiek gezien een blend van 3 druivenrassen: Meunier, Pinot Noir en Chardonnay. Veel kleine wijnboeren maken echter vaak een Blanc de Noirs (van alleen rode wijndruiven) of een Blanc de Blancs (van alleen Chardonnay) die veel meer de individuele eigenschappen van de druif naar voren laat komen. 

  • Zo laat Chardonnay veel citrusfruit zien, met frisheid en strakke zuren, en combineert het uitstekend met witschimmelkazen. 
  • Pinot Noir is toch wel de krachtpatser van de drie: vlezig, krachtig en goed te combineren met confit de canard, boudin blanc en rillette. 
  • Meunier was de aangename verrassing van de reis: aromatisch, met veel bloesem en fruitigheid in smaak en geur, die uitstekend samen gaat met gerechten met rode biet, maar ook zoetigheden als macarons met framboos.


 

 Totaal uiteenlopende champagnehuizen

2 champagnehuizen worden bezocht: Marie Copinet en Pouillon. Copinet is een modern familiebedrijf met elegante, zuivere, toegankelijke champagnes. Pouillon werkt heel traditioneel met een oude coquard pers, rijping op oude houten vaten, heeft een wat rijpere stijl, en doet vrijwel alles met de hand. Bij Copinet verlopen alle processen als rémuage, dégorgement en botteling vrijwel volledig automatisch, bij Pouillon doen ze alleen al over de botteling een goede week, met acht man sterk! De verschillen tussen twee wijnbedrijven die een klein uur rijden van elkaar af liggen kunnen immens zijn, en hebben een grote impact op het uiteindelijke resultaat. 

 
Champagne in restaurant de Portier

Al met al 3 zeer inspirerende dagen, waar Simone en Lisanne u graag meer over vertellen en uiteraard ook van willen laten proeven. In het najaar ziet u ze op de wijnkaart van de Portier verschijnen, maar ook een bruisende lunch staat op de planning...